Margriet is modeontwerpster, heeft scoliose en wordt hiervoor sinds een half jaar behandeld met Schroth-therapie. Deze therapie wordt gegeven door Mensendieck oefentherapeute Gabriela Eshuis-Kacanski in fysiotherapiepraktijk Barel-van Zee in Leidschendam – Voorburg.

Schroth therapie scoliose grote impact 

Margriet vertelt dat Schroth therapie nu al een grote impact op haar gehele gestel heeft. Ze heeft het gevoel dat ze eindelijk herstellende is van scoliose. Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Een niet-medische term is een ‘kromme rug’.

Opnieuw leren lopen, staan en zitten

Margriet: “De eerste weken was ik in totale verwarring. Ik moest opnieuw leren lopen, staan en zitten. Elke spier die ik nooit of nooit goed had gebruikt protesteerde heftig door in de kramp te schieten”.

Oververmoeide zwakke spieren

“Mijn wilskracht om scoliose te overwinnen was groot en ik oefende daarom vol enthousiasme zeer intensief. Maar al snel raakte mijn lichaam oververmoeid door mijn slecht getrainde zwakke spieren. Bovendien was ik te zeer over mijn grenzen gegaan. Vervolgens heb ik geleerd hier beter mee om te gaan door tijdens de oefeningen meer pauzes te nemen en mijn lichaam meer rust te gunnen”.

Bewegingen visualiseren

Margriet vindt het fijne aan Schroth therapie scoliose dat je de oefeningen niet klakkeloos hoeft op te volgen. Het belangrijkste is dat je de bewegingen visualiseert zodat je ze beter begrijpt en oefent. Margriet: “Het gaat nog steeds niet ‘van een leien dakje’ maar als je eenmaal het hoe en waarom van de oefeningen begrijpt, wil je gewoonweg niet meer stoppen”.